Украинци в Приморско: Не просим, но не оставяйте децата ни гладни

Бежанците са изпратили петиция до Министерския съвет, в която са посочили конкретните си искания

09.12.2022 | 19:16 Редактор: Вяра Димова

Украинци протестираха в Приморско. Искат държавата да помогне за изхранването им. Бежанците са изпратили петиция до Министерския съвет, в която са посочили конкретни искания.

Много от дошлите вече са заминали за Румъния, защото у нас няма отпуснати пари за храна. 

"Сега хотелиерите ни хранят за тяхна сметка. Много е малко храната и скоро ще спрат. Затова молим правителството на България да не оставя нашите деца гладни", каза Виктория Литвиченко.

"Всички новодошли украинци правителството настанява в държавни бази, които не са пригодени за зимни условия и вече седмица не им дават храна. Само доброволците предоставят някакви сухи пакети", коментира Ирина Искиева.

"Дават ни супа и каша. Закуска нямаме, малко е храната. Ние не ядем много и не просим, но искаме храната да бъде повече", споделя Наталия Корнуша.

Украинците също настояват да се разреши настаняване в хотели и на новодошлите украинци.

"Искаме да ни разрешат, ако на някого му се налага да отиде до Украйна, да му се разреши, а като се върне, да бъде настанен в същия хотел", настоява Ирина Концелос.

На протеста присъстваха и хора от Приморско, които не подкрепят исканията на украинските бежанци.

"Мисля, че вместо да се занимаваме с проблемите на хора, които могат спокойно да протестират пред украинското посолство, трябва да се занимаваме с проблемите на нашите сънародници в Каравелово и Карловските села. Тези хора живеят във фургони", каза Снежана Йорданова - жител на Приморско. 

Украинските бежанци очакват отговор на петицията си от държавата.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
9 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
а когато цяло лято се пекоха на плажа, вместо да се хванат да работят, не се оплакваха, нали? Сигнализирай за неуместен коментар