Изложба с непоказвани снимки на Стефан Данаилов пред Народния театър

"Живейте, живейте, хора! Човек веднъж е млад, обичайте живота и изкуството!", би казал днес Мастъра

09.12.2022 | 14:15 Редактор: Елеонора Танева

Изложба с непоказвани снимки от личния архив на големия Стефан Данаилов може да се види от днес пред Народния театър. Обичаният от няколко поколения актьор щеше да стане днес на 80 години. 

Стотиците гости на спектакъла бяха посрещнати от любимия оркестър на Мастера - легендарния оркестър "Виво Монтана". Студенти и приятели на Стефан Данаилов ще представят музикални изпълнения, ще бъдат излъчени и специално подготвени кадри и интервюта от филма на Георги Тошев. По-рано пред Народния театър беше открита и изложба с непоказвани снимки на големия актьор.

В негова памет в градинката пред Народния театър беше открита изложба с архивни 28 пана. Те припомнят участието му в някои от най-емблематичните български филми.

"Те дълго време стояха тайно по чекмеджетата на Мастъра. Това, което е събрал и подарил на Жоро Тошев, вероятно го е направил с идеята все пак някой ден да ги видим", каза племенницата на Стефан Данаилов - Росица Обрешкова.

Според нея, ако днес Мастъра можеше да каже нещо то би било: "Живейте, живейте, хора! Човек веднъж е млад, обичайте живота и изкуството!"

На откриването на изложбата дойдоха много близки, приятели, колеги на актьора.

"Радвам се на тази изложба, някои от снимките съм ги виждала при срещите си със Стефан Данаилов. Важно е човек да си спромя хубавите неща", каза Камелия Тодорова. 

Племенницата на Стефан Данаилов организира грандиозен спектакъл в Народния театър по случай неговата 80 годишнина. С тъга споделя, че това е първото представление, в което Ламбо няма да участва.

Десетките, разгледали изложбата смятат, че Ламбо ще остане завинаги тук сред нас.

За 80 годишнината на Ламбо бяха представени и първата му биографична книга и филм посветен на личността му. 

Честванията продължават и тази вечер, когато известни артисти и певци ще се включат в спектакъла "Стефан Данаилов на 80: Години любов", в Народния театър "Иван Вазов". Росица Обрешкова е режисьор на постановката.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Снимка: БГНЕС