fallback

Шенген скара депутатите - от обвинения до искане Радев да обясни какви ги вършат министрите му

От "Продължаваме промяната" заявиха, че българският парламент е имал неадекватни действия през изминалите седмици

08.12.2022 | 18:47 Автор: Вяра Димова

Въпреки решението на Брюксел, българските политици са категорични, че България е изпълнила всички изисквания за влизане в Шенгенското пространство. Всички партии призоваха за единство и продължаване на работата за още по-добро опазване на границата.

Депутатите са категорични, че няма причина да не бъдем допуснати в Шенген 

"Крайно време е да погледнат сериозно на това, което България е свършила и да престанат да мислят аргументи, които да съответстват на Шенгенските условия. Ние сме ги изпълнили многократно", каза Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС.

"Явно причините са политически. Не бива да реагираме емоционално, хубаво е да сме единни", коментира Драгомир Стойнев от БСП.

Такова бе и посланието на "Български възход", които организираха и хепънинг в подкрепа на членството ни в Шенген. 

"Да покажем, че страната, обществото ни и политиците ни са единни, ние сме изпълнили техническите критерии, следва да бъдем приети… без граничен контрол", заяви Александър Николов.

От "Продължаваме промяната" пък заявиха, че българският парламент е имал неадекватни действия през изминалите седмици, тъй като се е занимавал с Изборния кодекс, вместо да се приемат важни решения. Упрекнаха и служебното правителство, което според тях не е реагирало подобаващо. 

"Служебното правителство имаше неадекватна позиция, обвинявайки европейските лидери. Не се прави така. Вместо да правим агресивна риторика, трябва да си свършим работата", каза Кирил Петков.

"Трябва да си стегнем службите за сигурност, гранични контрол, правосъдието - нещо, което България не може да направи", категоричен беше Христо Иванов от ДБ.

От "Възраждане" отново бяха критични към европейските лидери. 

"Държат България като резерв, като студен резерв", коментира Костадин Костадинов.

Темата предизвика и напрежение в пленарната зала. Повод стана изказването на премиера Гълъб Донев, според него искането за изслушването му в парламента за Шенген е "сламка за удавници".

Депутатите настояха президентът Румен Радев да се яви в Народното събрание, за да обясни действията на назначените от него министри.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback