Трето поколение хирург - кой е излъченият за премиер проф. Николай Габровски?

Може да бъде видян на първите линии на протестите в защита на уволнения проф. Балтов

05.12.2022 | 13:45 Редактор: Елеонора Танева

Професор Николай Габровски е трето поколение неврохирург, зам.-директор на "Пирогов" и началник на Клиниката по неврохирургия. 

"Работим по 10-12 часа на ден. Ние имаме ненормирано работно време. За мен е важно човек да има желание да работи и да не се плаши от трудностите, да не е в никакъв случай низ от успехи, напротив – напредва се бавно, напредва се трудно, а неуспехите понякога следват въпреки всичките ни усилия, въпреки всичко възможно, което се прави. И човек трябва да бъде много устойчив, защото иначе няма как да продължи по тоя път", казва за лекарската професия проф. Габровски.

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС е познат за обществеността като неврохирург, спасяващ животи. Завършва Медицинската академия в София. Започва работа в Клиниката по неврохирургия в "Пирогов", на която през 2011 става началник. 3 години по-късно е избран за "професор" по неврохирургия към същата клиника, а днес е заместник-директор на най-голямата спешна болница у нас. 

През 2020 година тогавашният министър-председател Бойко Борисов инспектира сградата на Клиниката по неврохирургия, в която бе извършен ремонт на стойност 2 млн. лв., отпуснати от Фонд "Енергийна ефективност". А с над 3 млн. лв. по линия на Фонд "Джесика" е закупено оборудване като уникална за България невронавигация и нови операционни маси. 

През юли 2021 година проф. Габровски беше забелязан на протестите на медици, сестри и санитари от най-голямата спешна болница у нас в защита на уволнения директор на лечебното заведение - проф. Асен Балтов, понастоящем член на ГЕРБ.

В личната си биография проф. Габровски записва специализации във Франция, Белгия и Германия. Бил е национален консултант по неврохирургия към Министерството на здравеопазването. От 2018 година е заместник-председател на Българския лекарски съюз.

"Разбира се, всяко едно общество има своите предизвикателства, и ние имаме своите. По -скоро предизвикателства на едно по-зряло общество. По-близко до това, което сме мечтали", казва проф. Габровски.

Ще се стигне ли до съставяне на редовно правителство?

Да - още с първия мандат на ГЕРБ-СДС.
15%
Да - с мандата на "Продължаваме промяната".
3%
Да, но чак с третия мандат за съставяне на кабинет.
8%
Не, със сигурност отиваме на предсрочни избори.
44%
Вече не ме интересува, политиците тотално ме разочароваха.
31%
Общо 3072 гласа

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 1 година
У нас трябва да се създаде школа за професионални политици. Стига с тия експерименти. Сигнализирай за неуместен коментар