Серия от катастрофи в София: Пропуски в обучението на шофьорите или неспазване на правилата?

Само за 24 часа две тежки произшествия станаха на бул. "Ситняково" и "Овча купел"

02.12.2022 | 18:51 Редактор: Искра Ангелова

Серия от инциденти с автомобили и трамваи в столицата. Само за 24 часа две тежки произшествия станаха на бул. "Ситняково" и "Овча купел". А общото между тези инциденти е, че са се случили по вина на шофьорите на леките коли.

В общия случай става въпрос за забранени маневри и неспазване на дистанция. Днес също имаше катастрофа между кола и трамвай, за щастие, без пострадали.

От 1 януари 1901 трамваите са част от столичния транспорт. Повече от век обаче, шофьорите на леките автомобили не успяват да приложат едно просто правило, смята автоинструкторът Красимир Георгиев.

"Когато излизат наляво от лентата си, забравят да погледнат в огледалото дали не приближава релсово превозно средство и тогава се получава конфликтната ситуация, която води до възникване на ПТП", коментира автоинструкторът.

Точно това се случва и днес. Невнимание от страна на шофьора на лекия автомобил е най-вероятната причина колата да се забие в трамвая на бул. "Овча Купел". Владо става свидетел на инцидента.

"Видях един автомобил зави на линия и трамвая го удари. Цялото движение спря и викнаха КАТ", сподели Владо.

След инцидента - шофьорът е приет в болница. На видео от охранителна камера се вижда моментът на сблъсъка. Непозволен завой, направен от 22-годишен мъж и сблъсък.

"Тук е решил да направи обратен завой, при такава хубава и навременна направена организация на движението. Не може винаги да плюем общината. Тук си е свършила на 100% работата", категоричен е Красимир Георгиев.

За неправилното движение на автомобилите все пак има предпоставки. Пропуски има и в обучението на водачите.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.