Радев връчва първия мандат на ГЕРБ, Петков: Не виждам друга конфигурация, освен хартиената коалиция

"Аз оставам оптимист, че може да има правителство", коментира Корнелия Нинова

02.12.2022 | 17:44 Редактор: Ирена Бакърджиева

Парламентарната рулетка е вече завъртяна. Очаква се ГЕРБ-СДС в понеделник да предложат проектокабинет, те ще имат 7 дни, за да го реализират. Ако не успеят, президентът ще връчи втория проучвателен мандат на втората политическа сила "Продължаваме промяната".

Ако и те не успеят да съставят кабинет, третият мандат ще бъде по решение на президента на една от политическите сили. За това обаче няма срок, който да е определен от Конституцията. Президентът вече анонсира, че ще удължи времето на изчакване, така че, ако се стигне до нови предсрочни парламентарни избори, те да не са зимата, а евентуално през месец март.

 

На 5 декември на "Дондуков" 2 държавният глава ще връчи първия проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС.

"И се надявам времето, което дадох допълнително, да е оползотворено по най-добрия начин", заяви президентът Румен Радев.

Самите ГЕРБ заявиха, че ще предложат кабинет, а кандидатът за министър-председател ще бъде обявен след 3 дни, проектът на Министерския съвет - след 10.

"Това няма как да е обичайна коалиция на база коалиционно споразумение, защото такава е невъзможна, няма как да е аритметична коалиция с този, този и този, постигайки 121 гласа - последният шанс е някакъв формат на правителство на малцинството", коментира Томислав Дончев от ГЕРБ.

"Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП заявиха, че няма да подкрепят първия мандат.

"Аз в този момент не виждам друга конфигурация, освен хартиената коалиция, която се вижда в този парламент. Наистина съм ужасно разочарован от това, което тези три партии направиха в последните часове, така че мисля, че една такава тройна коалиция би била опасна за България", категоричен е Кирил Петков.

"Аз оставам оптимист, че може да има правителство", коментира Корнелия Нинова.

"При положение, че ГЕРБ и досега не намериха начин да отговорят на основната тема - състоянието на прокуратурата, разговор за наша подкрепа за техен мандат - няма никакви предпоставки за него", подчерта Христо Иванов.

ДПС и "Български възход" се обявиха за разговори по политики.

"Нашето очакване е да се водят сериозни разговори в българския парламент включително и от първия мандатоносител. ГЕРБ да се отнесе сериозно", каза Йордан Цонев от ДПС.

"От наша гледна точка ние сме готови на диалог по конкретни политики", посочи Стефан Янев.

А след като обяви кога ще бъде връчен първият мандат, президентът Румен Радев обяви, че ябълката на раздора – а именно промените в Изборния кодекс - ще бъдат разгледани детайлно и тогава ще прецени дали да наложи вето.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR