Килограм шаран вече удря 12 лв., какви са правата на потребителите?

Инспекторите проверяват произхода на рибата, нейното качество и начин за съхранение

02.12.2022 | 18:00 Редактор: Искра Ангелова

Броени дни преди Никулден - започнаха традиционните проверки на Агенцията по храните по пазари и магазини. Инспекторите проверяват произхода на рибата, нейното качество и начин за съхранение. Потребителите също имат право да изискват от търговците пълна информация за това какво им се предлага.

Петър Черешарски ще спази традицията и за Никулден ще приготви шаран.

"Изчистен, отварям, отвътре билки и лимон във фолио за около 30-40 минути, след това махам фолиото да се изпече отгоре и е готово, около него картофки", споделя той.

Ако миналата година шаранът е бил на цени около 8 лева, то сега на пазара цената е около 12 лева. Традиционно, по това време на годината най-търсените риби на пазара са шаран, пъстърва и ципура.

"Прясната риба може да се познае по червените хриле и по изпъкналото огледално око, не трябва да е бяло и рибата да не е суха", коментира собственик на магазин.

Засилени проверки започна Българската агенция по безопасност на храните в обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти.

"Това, което е предмет на проверката, е произход на рибата, която се предлага, документите, които я съпровождат, условията за съхранение, които са осигурени на място", каза един от инспекторите.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.