МС одобри дерогация за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт от Русия

Министрите приеха решението с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна

02.12.2022 | 17:33 Редактор: Ирена Бакърджиева
МС одобри дерогация за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. 

С решението на кабинета се разрешава изпълнението в периода от 5 декември 2022 г. до 31 декември 2024 г. на договори, сключени преди 4 юни 2022 г. или на допълнителни договори, необходими за изпълнението на такива договори, за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море, и на нефтопродукти, дестабилизиращи положението в Украйна, с произход от Русия или изнасяни от Русия.

Също така с решението се забранява продажбата на купувачи, разположени в друга държава членка или в трета държава, на нефтопродукти, произведени от суров нефт, превозван по море с произход Русия или изнесен от Русия с кодове по КН 2710, с изключение на нефтопродукти, посочени в приложението към решението на Министерския съвет, както и в случаите на корабно зареждане. Забраната влиза в сила от 5 март 2023 г.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR