Парламентарен маратон: Карат се и не могат да приемат всички промени за изборите

Ще има видеонаблюдение в секциите

02.12.2022 | 13:40 Редактор: Вяра Димова

Окончателно: ще гласуваме смесено - с хартия и машина. Това решиха депутатите след 18-часов парламентарен маратон. Заседанието приключи минути преди 3 часа през нощта. На него се чуха обвинения, метафори и българският химн. Гласуването на още текстове от Изборния кодекс продължава и днес.

Парламентарният маратон започна в 9 сутринта. Той беше белязан със скандали и напрежение и с нетрадиционни предложения. 

"12 ч. е, искаме да пуснете химна на Република България, така че да се прекрати тази седянка тук", каза Петър Петров от "Възраждане".

След 18-часовото пленарно заседание и кратка почивка за няколко часа сън, тази сутрин народните представители продължиха с разглеждането и гласуването на окончателните промени в Изборния кодекс и в светлата част на деня. Днес дебатът бе по-стегнат и бърз, но отново не се размина и без напрежение. То дойде след като от "Продължаваме промяната" и ДБ се разгневиха, че не беше прието предложението им данните от машинното гласуване да се прибавят поотделно към данните от протокола на Секционната избирателна комисия. 

"Мотивацията, която да прикрива резултатите от машините напълно, да създава възможност за прекалено много грешки, да създава възможността за злоупотреби", каза Петков.

"Стана ясно че хартиената бюлетина излъга хората, нагло арогантно, без никакъв свян", изказа се Надежда Йорданова от ДБ.

Заради опитите за злоупотреба с процедурите в пленарната зала се стигна до ново напрежение. Обвинения дойдоха и от Атанас Атанасов от ДБ, който разпространи запис, за който твърди, че е доказателство за манипулации с хартиения вот от страна на ГЕРБ.

"Това е, което имаме като брой невалидни бюлетини в момента, не е този, който искаме да имаме, особено в тази част. Имаме няколко начина да се правят невалидни - имаме квестор в секцията. Знаем, че това е начина да имаме предимство. Един бивш кмет от ГЕРБ на голям град от Южна България, мисля, че гласът може да го познаете", каза Атанасов.

Последва и забележка от председателстващият НС Йордан Цонев. 

Въпреки многократните процедурни хватки на ДБ и "Продължаваме промяната",  опитите им да осуетят връщането на хартиената бюлетина се оказаха неуспешни и през днешния трети пленарен ден, в който се обсъждат изборните промени.

В крайна сметка мнозинството реши окончателно да се гласува смесено, без кабини, а зад параван. Резултатите от машинното гласуване ще се отчитат като се броят бюлетините. Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)