Депутатите заседаваха до 1:30 ч., решиха как ще гласуваме на следващите избори

Допълнителните промени в Изборния кодекс остават за следващото пленарно заседание

02.12.2022 | 06:51 Редактор: Тодор Петров

След близо 18 часа дебати, Народното събрание прие част от промените в Изборния кодекс. Окончателно беше гласувано в големите секции с над 300 души избирателят да може да гласува или с хартиена бюлетина, или машинно, като за отпечатване на бюлетина от машинното гласуване ще се използва специализирана хартия с допълнителни защити. 

Район "Чужбина" се запазва. В избирателните секции тъмните стаички отпадат и се заменят с паравани и при гласуването с машини, и с хартиени бюлетини. Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в секциите при броенето на гласовете и попълване на протокола след края на изборния ден. 

Резултатите от машините ще се записват на флашка, но протокол няма да се разпечатва. Централната избирателна комисия запазва 15-членния си състав. Тя ще предоставя достъп до изходния код от машинното гласуване на партии и коалиции, прескочили 4-процентната бариера на последните парламентарни избори. 

Тази нощ след 1:30 часа гласуването на текстовете беше прекратено поради липса на кворум в залата. Така разглеждането на Изборния кодекс остава за следващото пленарно заседание.