ПСС: Политиците, ако дойдат да треперят на акция, ще намерят медицински хеликоптер

Експерти от бранша смятат, че поръчката е била с редица грешки в зададените критериите

01.12.2022 | 19:10 Редактор: Вяра Димова

Държавата прекрати обществената поръчка за 6 хеликоптера и създаване на спешна система. България остава единствената държава в Европейския съюз без въздушна помощ. Според експерти от бранша - поръчката е била с редица грешки в зададените критериите. Мотивът за прекратяването е, че цената на единствения кандидат е по-висока от заложената от държавата. Според инж. Мариян Боновки, проблемът не е в цената. 

"Цената е последното нещо в случая, поръчката беше направена прекалено бързо, по никакъв начин напълно неугледно, тя беше направена просто да има един пиар и нищо друго. Самата поръчка от началото имаше повече от 34 грешки", заяви предприемачът инж. Боновски.

Закупуването на хеликоптерната система трябва да се случи с пари от Плана за възстановяване и устойчивост, сега работна група ще прави нова обществена поръчка. За последния държавен конкурс обаче последно се яви само един кандидат преди държавата окончателно да прекрати поръчката. 

"Самият факт, че основните производители, които биха могли да доставят не участват, те виждат, че поръчката не е изготвена като хората и нямат нужда да си губят времето", коментира инж. Боновски.

Според Планинската спасителна служба всички отговорни институции трябва да бъдат мобилизирани, за да има спешна помощ по въздух и в България.

"Докато не се обединят институциите, докато не осъзнаят необходимостта, няма как да доведем политиците горе в едни тежки условия при една ситуация, треперейки за живота на пострадалите – може би тогава ще разберат защо е необходима хеликоптерна система", каза Емил Нешев.

От днес планинското спасяване в Рила ще е по бързо, защото спасителите вече разполагат със собствена база. До момента това не беше възможно заради административни неуредици, които не позволяваха на хората от ПСС да ползват контролния пункт на Националния парк. Новата база ще позволява много по-бърза реакция в случай на инцидент в планината. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС