Фермери в пряк сблъсък с полицаи - защитават по-високите ставки за животни и мляко

Животновъдите поискаха предишния вариант на Стратегическия план за земеделието да бъде върнат

01.12.2022 | 18:57 Редактор: Ирена Бакърджиева

Фермери от Благоевградска област се опитаха да блокират движението на Главен път Е-79, при Симитли. Стигна се до напрежение и сблъсъци с полицията. Животновъдите искат запазване на досегашните плащания за животни и мляко. Ако Стратегическият план за земеделие не бъде изтеглен от Брюксел, недоволните заплашиха с национални протести.

Животновъдите поискаха предишния вариант на Стратегическия план за земеделието да бъде върнат. В него ставките са много по-високи от сега определените.  

"Гледаш, че инфлацията расте, а те намалят цените, ставките намалят, какво да направим?", пита животновъдът от Крушево - Смилен Лясков.

"Горе-долу досега беше 72-73 на селекционна овца, сега на 48 лева. От тези 48 лева - 5 лв. има задължителен членски внос и какво ти остава на теб?", възразява животновъдът Стефан Бързов.

Според земеделците парите, които са били предвидени за сектора, е възможно да бъдат отклонени.  

"От 625 млн. лева парите, като ги разделим на животните, които има в момента, се оказва, че има голям остатък, а в Плана са дадени много по-голям брой животни, които имаме в момента, има определена максимална ставка, де факто тя не може да се надвиши. И по този начин ще остане някакъв неусвоен ресурс, кой ще го усвои", коментира председателят на СЖБ Иван Чалъков.

 

Земеделците успяха да блокират за кратко главен път Е-79 .

"Длъжни сме да протестираме, освен да протестираме, какво ще направим друго. С тая власт къде ще идеш", възмути се протестиращите.

Недоволните земеделци се заканиха протестите да продължат.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС