БНБ с рекорден ръст на лихвения процент, ще скочат ли вноските по кредитите?

Това е третото покачване за последните месеци

01.12.2022 | 18:52 Редактор: Вяра Димова

От днес Българската народна банка повиши рекордно основния лихвен процент до 1,3 на 100. Увеличението е метод за борба с инфлацията. Основният лихвен процент на БНБ се покачва за трети път в последните месеци, но сега увеличението е рекордно. Това притеснява притежателите на депозити и кредити. 

Розалинда има ипотечен кредит за 30 години. Има и потребителски. Притеснява се, че ще се вдигне вноската. 

"Ако продължи лихвата на БНБ да расте, това ще рефлектира на вноските, ще повлияе на бюджета ни, ще трябва да се лишим от някои неща", коментира Розалинда Николова.

Хората коментират, че заплатите са много ниски, а инфлацията е толкова голяма, че изяжда абсолютно всякакъв опит на работодателите да компенсират.

Кредитни консултанти обаче успокояват, че няма да има пряко отражение върху лихвите по депозитите и кредитите.

"Веднага ще има отражение към хората, които имат изтеглени кредити и лихвата им се определя от основния лихвен процент на БНБ, но това са много малко кредити в България. Повечето банки използват средния индекс на цената на лихвите по депозитите, така че няма да се отрази директно", коментира кредитния консултант Тихомир Тошев.

Според експерти навлизаме в период, в който лихвите ще тръгнат нагоре, но успокояват, че това няма да се случи веднага. Очакванията са покачването да е плавно от следващата година.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС