Човешка намеса кара все повече мечки да не спят зимен сън и да се разхождат

Зимният сън е важен за оцеляването на кафявите мечки

30.11.2022 | 19:22 Редактор: Вяра Димова

Кадри на мечка, която се разхожда сред снега на пътя в Родопите, обиколиха социалните мрежи, но и породиха въпроси защо животните не спят типичния си зимен сън.

Макар и нетипично, се  оказва, че все по-голям брой животни не могат да спят зимен сън. Причините са много - глобалното затопляне, презастрояване и бракониерство. Стас Караджов е ловец от години и често попада на следи от мечки през зимата.

"Мечките се съобразяват с температурите. Високите температури през последните няколко дни предразполагат към това мечките все още да не са легнали. Не малко са случаите, в които по време на сняг, и то дълбок сняг, засичаме следи от мечки", каза председателят на ловна дружина „Райково“ Стас Караджов.

Зимният сън е важен за оцеляването на кафявите мечки като вид, тъй като през това време се раждат и малките мечета.

"Те започват да се приготвят за зимния сън още от август месец. Търсят си подходящи места и бърлоги. През есента през септември, октомври изпадат в хиперфахия, хранят се изключително обилно за да натрупат мастни резерви, които да им помогнат да преживеят зимата", коментира Катерина Зарева – завеждащ Екологичен център към Софийския зоопарк.

Докато мечките в гората се борят с безсъние, тези от зоопарка от отдавна са готови за  зимен сън. Зоологическата градина участва в проект, в който съвместно с други институции изучават поведението на мечките чрез специални камери, поставени в техните бърлоги. 

Експертите предупреждават, че ако попаднете на мечка в планината, в никакъв случай не трябва да я доближавате, да не я храните, защото колкото и да са мили, могат да бъдат опасни 

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.