Бюджетът - извънредна точка в дневния ред на депутатите и очаквани скандали в НС

Според "Продължаваме промяната" удължаването му ще попречи на България да влезе в еврозоната

30.11.2022 | 13:56 Редактор: Вяра Димова

Депутатите отново се върнаха към спорове за бюджета. Въпреки че вчера парламентът прие удължаване на действието на тазгодишния бюджет. Извънредната точка предложиха от "Продължаваме промяната". Според тях решението да се удължи действащия бюджет е нарушение на Закона за публичните финанси. На същото мнение се оказаха БСП и "Демократична България".

"Много моля да не отиваме както последните 12 години, да изпълняваме законите избирателно. Ние предлагаме още веднъж на вниманието на залата да разгледа тази декларация и затова сме я предложили да влезе в дневния ред", каза Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

"Да допуснем, че не се състави правителство - това означава ли, че до средата на годината България ще бъде на автопилот?", попита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Ето защо ние доста време поддържаме мнението, че трябва да се промени Конституцията и да се махне служебният кабинет. Служебният кабинет на Румен Радев не изпълнява закона", изказа се Атанас Атанасов от "Демократична България".

Според "Продължаваме промяната" единственият начин да има увеличаване на доходите е нов проект за бюджет. Предлаганите социални мерки не могат да бъдат вписани при удължаването на сегашния, защото в него няма финансово покритие. От ГЕРБ-СДС и ДПС отново повториха, че внасянето на проект за бюджет от служебния кабинет ще стане повод за предизборен популизъм.

От ДПС обвиниха предишния кабинет в натрупването на рекорден дълг за 2022 г.

"ГЕРБ сме ги критикували, защото от 2009 до 2020 г. натрупаха 20 млрд., нов дълг за 10 години, критикуваме ги, че трупат средно по 2 млрд. на година, но вие за 7 месеца успяхте да счупите всички рекорди - 15 млрд. дълг за година", каза Мустафа Карадайъ от ДПС.

"Eдинствената причина да не искат да внесат свой проект е, защото ще се разкрият лъжите, които г-н Карадайъ преди малко разказваше", заяви Асен Василев от "Продължаваме промяната".

Според него удължаването на бюджета ще попречи на България да влезе в еврозоната.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)