"Мистерии" по пътищата - катастрофи на Околовръстното в участък, който още не е пуснат

На място в асфалта дори е поникнало дърво, АПИ отговаря за нередностите

29.11.2022 | 17:37 Редактор: Елеонора Танева

Липса на пътни знаци, маркировка и мантинели са само част от проблемите на Софийската скоростна тангента и Околовръстния път, заради които Върховната административна прокуратура сезира Агенция "Пътна инфраструктура".

Северната тангента е на по-малко от 6 години, дълга е само 16 километра, но проблеми има почти на всеки метър. По нея има десетки нарушенията на пътните знаци, мантинелите и маркировката. Лесно се забелязват липсващи или обърнати пътни знаци. Непоправени мантинели и скъсани гуми. И един странен знак.

"Той не е ударен. Той просто е некачествено изпълнение. Заради лоши метеорологични условия е паднал знака. Категорично не е ударен, мантинелата е здрава. Няма как да е ударен", коментира Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Тя изпраща сигнала с всички нередности до прокуратурата. От там ще настояват АПИ да установи в рамките на месец дали има проблеми и да бъдат отстранени.

На едно място в асфалта е поникнало дърво. 

"Дебелината на тази цепнатина е около 4-5 см, което говори за много тежки проблеми, защото когато го пуснат в експлоатация, това пропадане ще се задълбочи", каза още Русинова.

Заради лошата сигнализация на този пътен възел, който би трябвало да е затворен, всеки ден шофьорите се губят. Шофьорите карат и в насрещното. 

"Сега ми е интересно този човек с този камион как ще направи обратния завой. Тук посоки няма, всеки кара както може. Още един идва в насрещното, и ако сте се объркал...", недоумява Русинова. 

Само за 10 минути минава четвърта кола в насрещното. 

"Има смъртен случай на този участък, който дори не е в експлоатация", подчерта пътният експерт.

Има участъци от пътния възел, които през деня са осветени, а през нощта потъват в мрак. Според АПИ краят на Северната тангента е напълно безопасен, но там са ставали много пътнотранспортни произшествия.

Висящи пана, които Bulgaria ON AIR е показвали и на 3 януари 2021г. все още са там - 696 дни по-късно, за щастие още не са убили никого. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

1
0 rate up comment rate down comment 0
lehchanska_s
преди 2 месеца
Здравейте,Изрично помолих да не ме снимат, а с цялата си наглост дори излъчвате видеото без мое съгласие. Още утре ще подам жалба срещу вас!Правете репортажи без да нарушавате човешки права моля! Сигнализирай за неуместен коментар