fallback

Ученик от Силистра откри опасния елемент кадмий във водите на Дунав

Мурад Халвани печели златен медал на състезание по природни науки и екология

29.11.2022 | 13:53 Автор: Тодор Петров

Дванадесетокласник от Силистра откри кадмий във водите на река Дунав. След замерванията става ясно, че засега няма опасни концентрации. Ученикът все пак препоръчва на екологичните институции да вземат мерки. 

Мурад Халвани открива опасния елемент, когато подготвя анализ на водите на Дунав. С него участва в Националното състезание по природни науки и екология в Копривщица и се връща със златен медал. 

"В този проект открих високо съдържание на кадмий в река Дунав, което е много опасно, тъй като кадмият е тежък метал, който се натрупва в човешкото тяло, без да се усеща от човека. Когато съдържанието му се повиши в тялото, може да се стигне до фатален край", каза Мурад.

Според проучванията му кадмият попада в реката чрез торовете, използвани в Европейския съюз. За анализа си Мурад ползва методиката и апаратурата на два института към БАН и участва във вземането на проби заедно със специалистите от РИОСВ-Русе. 

Има и препоръка: Те извършват мониторинг само на водите на реката. Бих препоръчал да се извършва такъв мониторинг и на седимента, тъй като той също е много важен и ще покаже реална оценка на съдържанието на тежките метали. 

За високата оценка на Мурад спомага и представянето на проекта му по необичаен начин – чрез система за разширена реалност. "И с нея показвам на журито на състезанието от кои три точки съм вземал проби за анализ, за да могат да придобият една по-различна представа", отбеляза момчето. 

"Това е много отговорно момче. Младеж, който отстоява своите позиции, дисциплиниран, винаги е готов да откликне, да помогне, да съдейства, за дейност, която дори не е свързана с биологията и химията", сподели директорът на Обединен детски комплекс – Силистра Гинка Вандева. 

След два дни Мурад ще представи проекта си на Деветата ученическа сесия на Ученическия институт при БАН.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

fallback
Още от България
fallback