Преобразяват ГКПП "Калотина" и го свързват с магистрала "Европа"

Вътрешният министър подчерта, че е много важно да се осигурят паркоместа, които да задоволяват нуждите на граничния пункт

21.11.2022 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие инспектираха магистрала "Европа" и започващия днес ремонт на граничния пункт "Калотина". Очаква се в следващите месеци козирките на пункта да бъдат премахнати и заменени от изцяло нови. Същото ще се случи и със сградата на Агенция "Митници".

Очаква се на по-късен етап магистрала "Европа" да се свързва с пункта. По магистралата има наследени проблеми, коментира регионалният министър Иван Шишков.

Вътрешният министър Иван Демерджиев подчерта, че е много важно да се осигурят паркоместа, които да задоволяват нуждите на граничния пункт, за да не се стига до ситуации, в които камиони са паркирани на пътното платно.

"Строителството на втория етап на граничното съоръжение също започна. Целта е след като бъде изградена магистралата, тя да се свърже с пункт с много по-голям капацитет. Срокът за изпълнение е 180 дни, като стремежът е трафикът да не се затруднява", заяви той.

"Нямаше никакво ново строителство в пункта, вече има издадено разрешително за строеж. Ще има много повече кабинки за контрол", каза още министър Шишков.

"Между пункта и магистралата има участък с дължина 150 м, който е извън проекта. За да се реши проблемът, е необходимо да се одобри разширение на пътното платно на магистралата в посока граничния пункт и заедно с кмета на Драгоман да се одобри подробен устройствен план. Ще направим така, че пунктът да се свързва с автомагистралата, а не с двулентов път", обясни той.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: МРРБ