Обвинения и ултиматуми в НС, ДБ организира протест, Петков: Връщаме се трайно

Връщането на хартиената бюлетина се очаква да влезе за разглеждане в пленарната зала в петък

17.11.2022 | 14:00 Редактор: Ваня Кузманова

Скандали, напрежение и ултиматуми за предстоящите мандати за кабинет заради хартиената бюлетина. С промените, които бяха гласувани в правната комисия, народните представители решиха да се закрият многомандатният избирателен район "Чужбина" и Общественият съвет към ЦИК.

Депутатите решиха да се вдигне прагът за броя заявления, които са необходими, за да се разкрие секция зад граница. На следващите избори ще гласуваме по два начина - с хартиена бюлетина и с машини. Броенето обаче ще се извършва по един и същ начин, а именно на ръка. 

Започналото в 14:30 ч. в сряда заседание на правната комисия приключи малко след 8 часа тази сутрин. Решението на членовете ѝ да върнат окончателно хартиената бюлетина стана повод за скандал още в първите минути на пленарното заседание. 

"Това, което се случи тази нощ, беше един фарс, нямаме нищо общо с парламентаризъм. Подигравка, при която всички маски паднаха. Нападение срещу демокрацията. Това са предложенията, които са гласували старите партии, към които вече официално се завърна и БСП", заяви депутатът от "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

"Чрез явно нарушение на закона ограничат правото на българските граждани да гласуват", посочи депутатът от ДПС  Мустафа Карадайъ.

Последва среща между "Продължаваме промяната" и "Демократична България", след която двете формации излязоха с обща позиция. 

"Утре няма да бъдем в зала. Коалицията на реванша се сглоби и имаше своето бойно кръщение", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

"БСП трябва да знае, че ако гласува в зала, няма да влизаме в разговори, независимо с кой мандат. Ние се връщаме трайно", заяви съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. 

Последваха обвинения и срещу лидера на ГЕРБ. 

"Борисов играе куклен театър", каза Петков.  

От ГЕРБ организираха пресконференция без медии, а лидерът на партията Бойко Борисов коментира, че се вдига излишен шум около темата.

Решенията на правната комисия се очаква да влязат за разглеждане в пленарната зала в петък. 

От ГЕРБ-СДС заявиха, че са готови да се откажат от своите предложение, а от БСП уточниха, че нямат претенции към тези предложения, тъй като са на ГЕРБ. От "Демократична България" утре организират протест срещу хартиения вот. 

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR