Надзирателите към МП: Дано заради промените в смените не се стигне до инциденти в затворите

Служители на ГД "Изпълнение на наказанията" внасят подписка срещу новите графици

17.11.2022 | 11:21 Редактор: Елеонора Танева
Надзирателите към МП: Дано заради промените в смените не се стигне до инциденти в затворите

Служители на ГД "Изпълнение на наказанията" внасят подписка в Министерството на правосъдието срещу политиката на цялостното управление на човешките ресурси в местата за лишаване от свобода. Очаква се около 200 надзиратели от цялата страна на се съберат пред министерството. 

Подписката е инициирана от Синдиката на служителите в затворите в България. Проведеното проучване показва, че приблизително 70% от надзорно-охранителния състав са против  налагането на промени в организирането на работните смени и начина, по който това се прави.

"ССЗБ обръща внимание, че Министерството на правосъдието вместо да полага усилия за облекчаването на условията на труд, отказва да приеме нормативни изисквания за брой на персонала и предприема действия, които допълнително създават напрежение и не решават основни проблеми, като високата натовареност, прекомерното полагане на извънреден труд, отложения отпуск, заплащането и др.", пише в позицията на служителите в затворите.

И изразяват опасения, че решението за промени в графика може да станат причина за възникване на серия от инциденти в местата за лишаване от свобода.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)