Социалната комисия прие удължаването на Бюджет 2022, искат по-висока минимална заплата

До момента се предвижда тя да бъде замразена на сегашното си ниво от 710 лева

16.11.2022 | 22:07 Редактор: Елеонора Танева
Социалната комисия прие удължаването на Бюджет 2022, искат по-висока минимална заплата

Депутатите от парламентарната социална комисия одобриха удължаването на действието на разпоредбите от Закона за държавния бюджет за 2022 година. Решението беше взето с мнозинство от 12 гласа "за" и трима "въздържал се".

Народните представители от различни парламентарни групи бяха единодушни, че трябва да бъде поставен на обсъждане въпросът за възможностите за увеличение на минималната работна заплата за 2023 година. До момента се предвижда тя да бъде замразена на сегашното си ниво от 710 лева.

Служебният заместник-министър на финансите Людмила Петкова заяви пред депутатите, че не се работи по вариант на бюджет за 2023 година, а официалната позиция на законопроекта за удължаване на тазгодишния:

"В Закона за публичните финанси не е посочено примерно, че служебно правителство не може да внесе бюджет за следващата година. Но по принцип служебното правителство счита, че не би било коректно да се предлага бюджет, в който да включва политики и приоритети, които примерно могат да не бъдат подкрепени", коментира Петкова.

Заместник-социалният министър Надя Клисурска коментира, че социалното министерство следи всички направени предложения във връзка с размера  на минималната работна заплата за следващата година и има разчети и оценка на въздействието на всяко едно от тях:

В петък е насрочена среща между представителите на правителството и лидерите на синдикалните и работодателските организации за размера на минималната заплата за 2023 година.

Снимка: БГНЕС