Спешни медици: Готови сме да напуснем системата, за да не носим бремето за загубените животи

"Предстои инициативата ни да премине в следващ етап", категорични са протестиращите

13.11.2022 | 16:23 Редактор: Петя Кръстева
Спешни медици: Готови сме да напуснем системата, за да не носим бремето за загубените животи

Медиците от Спешна помощ се готвят за ефективни протести. Днес беше последният ден от едноседмичния им предупредителен протест. Със сирени на линейки през цялата седмица те показаха недоволството си от условията на труд. 

"В последния ден от мълчаливото, но оглушително напомняне към държавата за дълго трупаните проблеми на българските спешни медицински екипи, ви информираме, че предстои инициативата ни да премине в следващ етап. От години работим на ръба на физическите си и психически възможности и това не може и няма да продължи", пишат стачкуващите спешни медицински екипи в своя позиция, изпратена до медиите. 

Те припомнят и какви са исканията им - държавна стратегия за Спешна помощ, преминаване към 1-ва категория труд, достойни възнаграждения и увеличение на заплатите в Бюджет 2023 г., спешни законови мерки, които да привлекат медици към Центровете за спешна медицинска помощ за преодоляването на тежкия кадрови дефицит.

"Животът и здравето са най-висша ценност, защото без тях нищо няма смисъл! Водени от това разбиране, сме готови колективно да напуснем системата, за да не носим бремето на загубени човешки животи поради безотговорно отношение от страна на държавата към болката на нашите пациенти и неимоверните ни усилия да им помагаме! Да се допусне България да остане без спешна медицинска помощ в 21-ви век е показател за деградация и самоунищожение! За нас е недопустимо да бъдем "съучастници"! В линейките се спасява живот! В линейките се ражда живот!", завършват те. 

Снимка: ЦСМП екипи