Сапарева баня удря с данък моторните шейни и АТВ-та, има ли недоволни?

Предстои да се подготвят декларации, каквито към момента липсват

13.11.2022 | 14:40 Редактор: Искра Ангелова

Данък за АТВ-машини и моторни шейни въвеждат в Сапарева баня. До момента за тях не е имало налог, което от общината отбелязват като пропуск.

Всеки, който притежава нашумелите АТВ и моторна шейна, ще трябва да заплаща данък върху тях. Предстои да се подготвят декларации, каквито към момента липсват.

Данъкът, който сме добавили, това беше един съществен пропуск в чл.45 от нашата наредба за местни данъци, защото за моторните шейни имаше данък, който е в размер на 60 лв, но за четириколесни превозни средства, т.нар АТВ-та, беше наш пропуск или по- скоро мисля, че не е само наш, а и на много от общините", коментира кметът на Сапарева баня Калин Гелев.

А в ски курорта "Паничище" тези екстремни превозни средства доста често се виждат от граждани и туристи.

"Аз съм на мнение, че в който и да е било ски курорт, включително и в ски зона "Паничище", е недопустимо движението им, твърде опасно е за скиори и за сноубордисти. И като такъв, съм против тях, разбира се, в изключение на Българска спасителна служба", подчерта Ирена Грахльова.

Хората са категорични, че за всички законите трябва да бъдат еднакви.

"Човек трябва да плаща данъци за това. което притежава, така че дали ще е кола, дали ще АТВ, това, което използва, купил го е, ще трябва да плаща данъци", каза Георги.

Притежателите на моторни шейни доста често влизат в неразрешени места и това понякога води до инциденти.

"Знае се в действителност, че има много четириколесни превозни средства или моторни шейни, които през зимата се движат, разбира се, в района на нашата община във високите части на планината. Там, където се движат в нашата територия, не мога да кажа, че правят бели, за движението на такива превозни средства, особено моторни шейни по пътната мрежа е забранено, но извън границите на територията на Сапарева баня, там, където опадат границите на НП "Рила", със сигурност правят бели", допълни кметът на Сапарева баня.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.