Портрет на Доси Досев украси скалите в Созопол, дъщеря му е възмутена от рисунката

"Какво толкова? Един великолепен негов портрет има", категоричен е художникът Стойчо Гагъмов

12.11.2022 | 14:37 Редактор: Петя Кръстева

Дъщерята на големия български актьор Доси Досев се възмути от портрет на баща си, нарисуван върху скалите на Созопол малко след смъртта му. Според нея рисунката е кич. Спор има и върху това дали скалите на Стария град в Созопол, който е архитектурен резерват, трябва да бъдат нашарени с рисунки. 

Дъщерята на Доси Досев още преживява тежко загубата му. Първо е видяла рисунката на снимка в социалните мрежи и оттогава не намира сили да слезе до мястото.

"Аз съм изкуствовед, имам определени естетически възгледи и в един момент виждам това, което се разминава изобщо с представата ми за начина, по който един човек трябва да бъде запомнен. Изписването на името му е сгрешено, той се изписва Доси Досев", разказва тя. 

Созопол е голямата любов на актьора- обича и пристанището, и тези скали. Ива смята, че тяхната красота трябва да остане недокосната от човешка ръка, дори и когато става въпрос за творци с претенции за концептуално изкуство.

Рисунките са дело на самоукия пловдивски художник Стойчо Гагъмов. 

"Доси Досев е много по-голям от всички в Созопол, затова трябва да не го забравят, разбирате ли? Какво толкова? Един великолепен негов портрет има, какво толкова е станало. Най-лесно е да го изтрия, но после ще съжаляват! Защото ще се появят графити там!", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Скалите на Созопол вече са нашарени и с други портрети- на Стефан Данаилов, Крикор Азарян, Татяна Лолова. Превърнати са в една необичайна театрална галерия. 

"План за опазване на културното наследство има Несебър, за Созопол нямам спомен да има такъв, но е хубаво общинският съвет да се събере  ви чрез Министерството на културата да го уреди този въпрос. В света има много монументи, които са до скалите, но вече там взаимодействието на институциите е много по-добро", смята експертът по културно историческо наследство Георги Георгиев. 

От общината в Созопол отказаха коментар.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.