Недоволство заради изтънелия джоб: Преди година със 100 лв. купувах 3 торби храна, сега половин

Синдикатите настояват минималната работна заплата да стане 850 лв. от 1 януари

11.11.2022 | 18:47 Редактор: Ваня Кузманова

Многохиляден национален протест на синдикатите блокира центъра на столицата. В шествието участваха стотици автомобили, които парализираха движението за часове. 

Протестиращи от цялата страна се събраха пред Народното събрание още сутринта с искане за увеличение на минималната работна заплата. Михаил от 32 години работи в Столичния автотранспорт. Казва, че със заплатата си, едва се справя.

"Когато започнах като млад работник, просто беше немислимо за София, а сега е просто смешна заплата. Младите, ако започнат както мен, на 20 години, не могат да вземат повече от 100 лв. Това даже е завишено от мен", каза Михаил Михайлов. 

Националният протест прерасна в автошествие по ключови булеварди и улици на столицата, което затрудни движението в центъра. В него се включиха над хиляда леки автомобила с 5 000 протестиращи. 

"Не може да се живее с минимална работна заплата, която не позволява нормален живот и финансиране на спокоен живот", посочи Марин Любенов. 

"Все по-трудно се справяме на фона на тези цени, които са в магазините. Миналата година със 100 лв. купувах 3 торби, сега половин торба и със сигурност не купувам черен хайвер", каза Борислав.  

Синдикатите настояват минималната работна заплата да стане 850 лв. от 1 януари. 

"Настояваме да има бюджет за догодина, да има ръст на минималната работна заплата на 850 лв. Хората вече изнемогват, да има адекватна политика по доходите. Същият бюджет да продължи да действа и другата година, това означава замразяване на социалните и доходите на хората", заяви Любослав Костов от КНСБ. 

По-късно президентът Румен Радев се срещна със синдикатите, като подкрепи исканията им, но поиска конкретни решения.

"Едно е само тревогата, друго е какво реално предлагате. Как наистина да бъдат подпомогнати хората, които вземат решенията специално тази зима българските граждани да преминат по-леко", попита Радев. 

Радев призова отново за диалог и съставяне на редовно правителство, затова покани на синдикатите на нова среща.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.