Бежанци протестират: В хотелите не са богати украинци със скъпи коли, ЕК дава пари за нас

Хотелиери са съгласни да продължат да ги гледат срещу 15 лв. на ден

10.11.2022 | 14:08 Редактор: Ваня Кузманова

Отново напрежение сред украинските бежанци у нас. Протести имаше в Банско и по Черноморието.

Пет дни преди крайния срок, в който украинските бежанци трябва да напуснат хотелите в Слънчев бряг, все още няма списък с държавните бази, в които трябва да бъдат преместени. Напрежението в курорта расте.

"Нашите деца тъкмо свикнаха, адаптираха се. Ходят в български училища, детски градини. За тях ще бъде много силен стрес още веднъж да изгубят своя дом", каза Екатерина Шугина.  

Хотелиери в Слънчев бряг призоваха да не бъдат местени украинските бежанци в държавни станции и заявиха, че са готови да ги оставят при същите условия - 15 лв. за настаняване и храна. 

"Кой ще отиде в държавни бази!? Там да не би да е без пари. И за тях са предназначени някакви пари и хотелиерите са съгласни за същите пари, които ще се дават на държавните бази да ги оставят тук", посочи хотелиерът Тамара Анастасова. 

Според адвокат Драгомир Ошавков, който от началото на бежанската вълна помага на украинците у нас, основният проблем е липсата на държавна стратегия за тяхната интеграция. 

"Добре е да се знае, че хората, които са останали по хотели и държавни бази, това не са тези на масовия образ на украинските бежанци, който се изгради - хората със скъпите коли, хората в ресторанти и молове. Това са бедни хора, които са избягали от войната с една чанта", заяви адвокатът Драгомир Ошавков.  

Днес украинските бежанци излязоха на пореден протест в центъра на курорта. Те настояват да бъде продължена програмата за настаняването по хотелите, тъй като Европейският съюз отпуска достатъчно средства за тяхната интеграция. 

"Ние знаем, че Европейската комисия е отделила пари и те вече са тук. Трябва правилно да се разпределят. Затова молим тези пари да се използват за хотелите, където вече живеем", каза Тамарара. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева. 

Снимка: БГНЕС