Свръхпечалбите на енергийните дружества ще компенсират бизнеса

Битовите потребители остават на електроенергия на регулиран пазар до декември 2025 г.

08.11.2022 | 19:10 Редактор: Елеонора Танева

С огромно мнозинство Народното събрание прие проект на решение с което битовите потребители остават на електроенергия на регулиран пазар до декември 2025 г. Депутатите приеха и нови компенсации за бизнеса.

"Ще внесем искането за изслушването на БЕХ и министъра на енергетиката за това с какви средства разполагат. Имаме информация, че след компенсациите има около 2 млрд. лв. в АЕЦ "Козлодуй" и 2 млрд. в БЕХ, т.е. трябва да има достатъчно средства из а увеличената компенсация", заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

"Ако ни бяхте подкрепили, нямаше да чакаме регламента и още тогава щяхме да направим всичко възможно да сме събрали средствата, които оставихме в ръцете на ред производители на енергия", заяви депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

"Стигнахме до съгласие да се изземат свръхпечаблите от дружества", каза лидерът на БСП, Корнелия Нинова.

"Остава въпросът как да разпределим тези пари към всички потребители на електрическа енергия. Трябва детайлен вариант, за всички потребители на небитова енергия ще подпишем един празен чек и няма да ги стимулираме да пестят електрическа енергия", опасява се Георги Самандов от "Български възход".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)