Съпругата на загиналия край Шабла подполковник Терзиев: Има друго отговорно лице за инцидента

Тя осъди изказванията на министъра на отбраната Димитър Стоянов

08.11.2022 | 16:35 Редактор: Петя Кръстева
Съпругата на загиналия край Шабла подполковник Терзиев: Има друго отговорно лице за инцидента

"Разбира се, министър Стоянов, че полковник Орлов ще бъде оправдан, след като е единственият привлечен обвиняем, а изобщо не е в компетенциите и отговорностите му да бъде в контролния пункт при тази задача. Има изрична заповед на ръководителя на ВВС, утвърдена от Министерството на отбраната, в която е определено лицето за ръководител на стрелбите и това не е полковник Орлов. Има и друго, по-отговорно лице в контролния пункт, което обаче изобщо не е привлечено в хода на производството", написа съпругата на загиналия пилот подполковник Валентин Терзиев - Димитрина Попова, в профила си във  Facebook. 

Тя подчертава, че е била наясно, че "Методи Орлов ще поеме цялата вина от десетия ден след инцидента.

"Има още много факти за изясняване, освен твърде закъснялата експертиза на черната кутия", категорична бе Димитрина Попова. 

По думите ѝ министърът на отбраната Димитър Стоянов "явно не си е научил устава на въоръжените сили, а за Наказателен кодекс не е и чувал, след като с такава лекота и с едно изказване обезсмисли съдебната ни система и отново прехвърли вината върху пилота, пренебрегвайки йерархичната подчиненост във ВС при взимане на решения, изпълнението им и последващите отговорности от това".

Снимка: БГНЕС