НС заседава извънредно, за да гласува окончателно новия си правилник

Народните представители трябва да решат какво ще се разбира под "присъстващи" при явно гласуване

08.11.2022 | 07:39 Редактор: Ваня Кузманова
НС заседава извънредно, за да гласува окончателно новия си правилник

Народното събрание ще проведе извънредно заседание днес, за да гласува окончателно новия правилник на 48-я парламент. В програмата на заседанието са изслушване на служебния енергиен министър и два проекта на решение за облекчаване на последиците от високите цени на енергията.

Народните представители трябва да решат какво ще се разбира под "присъстващи" при явно гласуване и как да се определя кворумът за гласуванията.

В предишни парламенти са възприемани два начина на тълкуване на кворума за гласуване - единият е според броя на участващите в гласуването, а другият -  спрямо кворума на регистрираните народни представители на последната регистрация.

А ГЕРБ и "Продължаваме промяната" сядат на масата на преговорите. И двете формации уточниха, че разговорите не са за подкрепа за бъдещо правителство, а за политики. От партията на Кирил Петков и Асен Василев са категорични, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Първата задача на депутатите , с която НС започва дейност, е формирането на кабинет. Да се намали времето за формиране на кабинет на 21 дни. Дотогава депутатите нямат право да създават закони, защото бъдещото редовно правителство трябва да ги изпълнява. Докато не се избере кабинет, депутатите НЕ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ. При следващите избори ако първите 3 избрани партии са същите, които не са избрали кабинет на предходните избори, съставът на НС се разтуря. Сигнализирай за неуместен коментар