Трупът на известен украински пилот изплува край Царево

Киевските медии твърдят, че той е бил един от инструкторите на "Призрака от Киев"

07.11.2022 | 19:09 Редактор: Искра Ангелова

Тялото на украински военен пилот е било открито в морето край Царево. Случаят е от началото на септември, но стана известен едва днес. Загиналият е командир на 40-а бригада на тактическата авиация, наричана "Призрака от Киев".

Тялото на полковник Михайло Матюшенко изплува на 5 септември край скалите на Царево. Заради силния стадий на разложение на тялото обаче, работа по установяване на самоличността му е била изключително трудна.

"Единственото, по което можеше да се тръгне в конкретния случай, беше от оборудването, което беше открито по самото тяло. Оборудване, което е на парашутист. Трябваше да се изчисти версията дали е на парапланерист, дали е някой любител, в случая беше оборудване на военен", поясни началникът на сектор "Издирване и бежанци" към МВР - Бургас - Христо Ичев.

Поискано е и съдействие от командващия Въздушните сили на Украйна, който е изпратил данни за оборудването на техните самолети и на пилота. След повторен оглед, по остатъците от дрехите на пилота са открити етикети на украински.

"Установихме, че тези номера отговарят на самолет СУ-24, който е бил с два пилоти. Това, което успях да разбера за случая, е, че е имало инцидент в района на Змийския остров, при който самолетът е бил унищожен, пилотите са катапултирали", допълни Ичев.

Последвалата ДНК експертиза доказва, че тялото е на 61-годишния полковник от Военно въздушните сили на Украйна - полковник Михайло Матюшенко.

"ДНК експертиза беше категорична, че това е пилотът, който е изчезнал преди време, вследствие на военните действия в Украйна", коментира директорът на ОД на МВР Бургас - комисар Калоян Калоянов.

Полковник Матюшенко е обучавал млади пилоти в Украйна. Киевските медии твърдят, че той е бил един от инструкторите на "Призрака от Киев" - митичен пилот, за когото се твърди, че е свалил десетки руски самолети в началото на март.

"Изненадах се. За тях той е герой. Така казаха: "За нас той е герой. Продължил е да лети въпреки възрастта си", каза още Христо Ичев.

За помощта да се открие тялото на загиналия в битка украински пилот-герой МВР-Бургас получава специални благодарности от Посолството на Украйна у нас, а главен инспектор Христо Ичев –беше награден от министъра на вътрешните работи

Вижте повече в репортажа на Стилияна Георгиева.