8-месечно бебе почина след обикаляне по болници. Лекарите: Пристигна без сърдечна дейност

Родителите обвиняват медиците

03.11.2022 | 18:48 Редактор: Ваня Кузманова

8-месечно бебе почина, след като е обиколило две болници - в Червен бряг и Плевен. Родителите обвиняват лекарите, че не са действали адекватно. Медиците са категорични, че за детето са положени необходимите усилия, но то е било в изключително тежко състояние. 

Бебето на Дева и Павел от село Дерманци било със зачервено гърло и кашлица. След назначено лечение от личния лекар, детето не се подобрява и родителите го водят в болницата в Червен бряг. 

"Отидохме в Червен бряг, за да я прегледат. Те ни казаха, че има червено гърло, имаше и кашлица, казаха да останем в болница, изчакахме час, за да дойде лекарят и тогава ни качиха ни горе в стаята с малката", разказа майката Дева. 

В Червен бряг детето е прегледано от д-р Тодоров, началник на детското отделение. 

"Не беше толкова зле, когато отидох, имаше леко затруднено дишане. Родителите бяха съгласни на хоспитализация заради възрастта на детето и го приех към 9 часа. Започнахме инжекции, бронхеолит, възпаление на крайните бронхи, заболяването протича със свирене в гърдите на това приличеше. Започнахме с орбазон", каза началникът на детското отделение в МБАЛ "Червен бряг" д-р Добрин Тодоров. 

Майката разказа, че точно тогава детето се влошава.

"Сложихме го на кислород още в отделението и в линейката също беше под кислород", посочи д-р Тодоров.  

"Нито ѝ сложиха кислородна маска, нито нищо", каза майката. 

Според лекарите в Плевен обаче детето е пристигнало в Спешния център без сърдечна дейност. 

"Докарано беше без сърдечна дейност и без дишане в плевенския спешен център от линейка на филиала на "Червен бряг" в 1:50 ч.. На практика е било мъртво, но наш екип реаниматори са действали и са се опитали. Интубирано е било детето, реанимирано, накрая към 2:30 просто не е имало смисъл. Дали по пътя, дали в Червен бряг, ние не можем да знаем", заяви PR на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" гр. Плевен - Момчил Цветков. 

Родителите на 8-месечното бебе обвиняват лекарите за смъртта му. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева и оператора Бисер Петков.