ДБ: Мащабна авария във ВЕЦ "Цанков камък", министерството крие. МЕ: Има ремонт

Партията твърди, че инцидентът е станал в периода 13-15 октомври

03.11.2022 | 17:46 Редактор: Искра Ангелова

Министерството на енергетиката прикрива сериозна авария в хидровъзел "Цанков камък", довела до преустановяване на работата му, съобщиха от "Демократична България".

На брифинг в кулоарите на парламента депутати от групата съобщиха, че инцидентът е станал в периода 13-15 октомври и спирането на работата на централата затруднява дейността и на централите "Въча" и "Девин".

От "Демократична България" попитаха защо аварията се прикрива като планов ремонт и кога ще заработи отново. От Министерството отговориха, че от момента на встъпване на служебното правителство не е имало прикрити аварии.

След инцидента във ВЕЦ "Цанков камък", е започнат веднага авариен ремонт, обясни зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков.

По думите на Божков повредата е настъпила в напорния водопровод на централата, вследствие на откъсната табла от бързопадащ савак.

"Подобен тип авария не влияе по никакъв начин на сигурността на енергийната система и на нормалното потребление на електрическа енергия", категоричен бе заместник-министърът.

Той подчерта, че изключването на 85 мегавата от водноелектрическата централа "Цанков камък" се компенсира с вторично или третично регулиране на честотата и обменните мощности.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС