Трусът в Румъния стресна русенци, получили са предупредителни съобщения

Земетресението е регистрирано в района на Вранча

03.11.2022 | 14:00 Редактор: Искра Ангелова

Земетресение от 5,6 по Рихтер разлюля Румъния тази сутрин. Трусът е регистриран в 6:50 часа българско време в района на Вранча, като няма информация за пострадали и сериозни щети. Усетен е и у нас - особено по високите етажи в много градове в Северна България.

Епицентърът е бил на 135 километра северно от Букурещ, усетен е също и в Сърбия, Молдова и Украйна. Вторични трусове обаче не се очакват.

Златомира Стефанова е била у дома си, когато телефонът ѝ издава силен звук. Получава предупредително съобщение, че след 30 секунди ще има земетресение.

"Известиха ме на колко километра ще е земетресението, което ще се случи, какво трябва да си взема, да си спра газта, да си взема парите и да сляза по най-бързия начин долу", сподели тя.

Същото съобщение получават много от хората в Русе. Някои са разбрали само така, че има земетресение.

"Усетих, че се клати. През това време телефонът ми прати известие, че в близост до мен има земетресение, да си обуя обувките, защото вероятно отново ще повтори и да изляза на открито", каза друг жител на Русе.

От дежурните институции заявиха, че обстановката е спокойна.

"Към настоящия момент при дежурния по обществения съвет за сигурност и на тел.112 няма да подадени сигнали от граждани за причинени щети", поясни директорът на Дирекция "Обществен ред и сигурност" Георги Игнатов.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.