Карадайъ: Още сме на ниво разговори, трябва да ни затворят до бял пушек като Конклава във Ватикана

ДПС няма предварителни условия и партията е готова на диалог с всички политически сили

02.11.2022 | 17:41 Редактор: Ирена Бакърджиева

Готови на диалог без поставени предварителни условия. Това обявиха от ДПС на консултациите си с президента Румен Радев за съставянето на кабинет. Те бяха третата политическа партия, която държавният глава покани на разговори.

Диалог и нормалност в политиката. Това беше основният призив на Мустафа Карадайъ по време на консултациите при президента Румен Радев. Още в началото на срещата държавният глава поиска да чуе от ДПС тяхната оценка за състоянието на диалога и мнението им за едно евентуално експертно правителство.

"Знам, че от няколко години вие издигате идеята за програмни, експертни правителства. Как виждате, ако се отиде на такъв вариант, формирането и разпределението на политическата отговорност", попита Радев Карадайъ.

"Основната криза, която първа трябва да бъде преодоляна, това е политическата криза, а тя може да бъде преодоляна чрез диалог", категоричен е лидерът на ДПС.

След като от движението не заявиха ясна подкрепа за правителство с първия мандат, президентът попита директно: "Понеже предстои първият мандат – вие бихте ли го подкрепили и при какви условия?"

"Диалог с предварителни условия, розови линии, червени линии трудно би произвел какъвто и да било продукт. За първи мандат най-голямата парламентарна група има право да предложи министър-председател, но ние очакваме и политики", отвърна от своя страна Карадайъ. 

След срещата, продължила повече от час, стана ясно, че ДПС няма предварителни условия и партията е готова на разговори с всички политически сили.

"Затова ние днес водим разговори еднакво с всички, за съжаление, още сме на ниво разговори, а очакваме да минем на етап диалог. Ако има удобна зала тука в президентството, да вземат като Конклава във Ватикана да ни затворят до бял пушек", заяви лидерът на ДПС.

По време на срещата с президента беше обсъден и държавният бюджет. Карадайъ заяви, че ако сега се внесе нов проект без ясно мнозинство, бюджетът ще ползва за предизборен популизъм, а дългът ще расте.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 1 година
Хубаво е да се разговаря Сигнализирай за неуместен коментар