"Живот в куфар" - прогонени от войната в Украйна, прогонени и от хотелите

Десетки украинци се събраха на протест в центъра на Слънчев бряг

01.11.2022 | 13:41 Редактор: Тодор Петров

Без закуска останаха част от бежанците от Украйна, които бяха настанени в Слънчев бряг. Причината е, че програмата за настаняването им хотели в курорта приключи. Прогонените от войната в Украйна, които са настанени в Слънчев бряг, излязоха на протест днес, като струпаха куфарите си в центъра на курорта. 

"Живот в куфар" - под това мото десетки украинци се събраха на протест в центъра на Слънчев бряг. Изправени пред много неизвестни, те символично струпаха куфарите си в центъра на курорта. 

Те настояват правителството да преразгледа решението си от вчера да ги премести в държавни бази и искат да останат в хотелите и през зимата.

"Ето този куфар, Лиса и моята майка е всичко, което ми е останало в този живот. Имам добро образование, хубава работа, къща в центъра на Луганск. Сега това е всичко, което имам. Искам да останем тук", споделя Анастасия.

В част от хотелите в Слънчев бряг денят започна без закуска за украинските бежанци. Причината е, че програмата за настаняването им в бази в курорта приключи. В рамките на този гратисен период обаче не е ясно кой ще плаща на хотелиерите. 

"Нямаме обяд, нямаме и закуска, защото по програма всичко беше до вчера. Днес е първо число, няма никаква програма. Аз съм главният готвач тук. За да ги храня тези хора аз трябва да си подготвя продукти. Нямаме тази ясно на каква основа да ги храним", коментира Йордан Тодоров.

Хотелиерите се заканиха, че от днес започват да вадят украинците от хотелите, въпреки че все още не е ясно кои са държавните бази, в които трябва да бъдат настанени и дали те не се нуждаят от ремонт.  

"Не знам дали ще успеем с лека ръка да кажем да излизат, но просто нямаме възможността, защото само си представете какво означава да сготвиш за 200 души, три пъти днес, и да платиш тока и водата и разходите от собствения си джоб", каза хотелиерът Виолета Ганева.

От Министерския съвет съобщиха, че програмата ще бъде отворена още 15 дни и на хотелиерите ще бъде плащано както досега, докато бъдат преместени в държавните бази. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС