Три дни си избираха шеф, вече 3 дни се мъчат с комисиите - Христанов разбуни духовете в НС

Без председатели засега остават тези на спорта, вероизповеданията и земеделието

28.10.2022 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Вече трети ден депутатите се карат за председателските места на няколко комисии - най-трудните и без председатели засега остават тези на спорта, вероизповеданията и земеделието. 

Единствено кандидат за комисията по земеделие предложиха от "Продължаваме промяната". Това е бившият заместник-министър Иван Христанов
 

"Не чухме да се каже нещо в дебата против него. Навежда ме на мисълта, че исканията за разделно гласуване на състава на комисията са били продиктувани от причини, които не можем да си кажем на глас тук", заяви Никола Минчев.

"Повечето от вас асоциират моето име с "Капитан Андреево". За съжаление, здравните аспекти на откритията, които направихме там са верни. Положително е, че 400 млн. за 10 години, които щяха да потънат в нечий джоб, сега са върнати в бюджета", каза самият Христанов. 

От БСП обаче припомниха, че министърът на земеделието тогава е бил излъчен от тяхната партия и постигнатото е екипен резултат.  

"Основната отговорност и дейност лежеше върху БСП и излъчения от нея екип. Вие бяхте част от този екип и моля това нещо да се знае", изтъкна Иван Иванов. 

От ГЕРБ пък побързаха да припомнят тезата си, че разкритията за лабораторията на "Капитан Андреево" са не повече от политически PR и лъжи. В крайна сметка Христанов не събра мнозинство и не беше избран.

Същото се случи с кандидатите за спортната комисия, които са Халил Летифов от ДПС и Радостин Василев "Продължаваме промяната".

Никой не пожела да излъчи кандидат за комисията по Правата на човека и вероизповеданията. До консенсус депутатите обаче стигнаха за комисията по правни въпроси. Неин председател ще бъде Радомир Чолаков от ГЕРБ, а на конституционната - Атанас Славов от ДБ.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR