Столичани посрещат ЧНГ с по-скъпи таксита, София може да върне нощните автобуси

Поскъпването ще бъде с 15%, а не с исканите от бранша 20%

27.10.2022 | 19:12 Редактор: Елеонора Танева

Средно с 15% поскъпват таксиметровите услуги в София, след като Столичният общински съвет прие искането на бранша. Минималната и максималната тарифа ще бъдат по-високи. Не с 20 на сто, както искаха от бранша, а с 15% ще поскъпнат таксиметровите услуги, реши СОС.

Шофьорите не очакват отлив на клиенти и обещаха да спрат с протестите.

"Крайно време е поне минималната тарифа да се вдигне, горивото много скочи", казва таксиметровият шофьор Иван.

"И сега има клиенти, които дават по приложенията 5 лева над сметката, така че те са готови да ползват новите цени", добави колегата му Петър.

Хората обаче не приемат радушно поскъпването.

"Няма да бъде по джоба на българина, иначе може да има съображения, според които биха могли да увеличат тарифите, но смятам, че това ще бъде допълнително затруднение в живота на хората в големите градове", коментира Мария Петрова 

Столичани прогнозират, че ползването на таксиметрови услуги ще намалее и много шофьори ще останат без работа. Новата тарифа раздели и общинските съветници. 

"Това на практика има за цел да балансира като цяло тежестта както към самия бранш, така и към потребителите на тази услуга", заяви заместник-председателят на Комисията по транспорт Зафир Зарков.

Според Борис Бонев от "Спаси София" обаче, след поредното увеличение цената става непосилна за голяма част от хората, които разчитат само на таксиметров превоз в късните часове на деня, когато градският транспорт спира.

"Това поставя в изключително затруднена ситуация хиляди души, които в момента нямат алтернатива за прrдвижването си във вечерните часове особено. Това е причината, поради която още днес внесох доклад с искане от началото на следващата година да бъде върнат нощния градски транспорт", добави Бонев.

Актуализираните цени влизат в сила от 1 януари 2023 г. 

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.