Срещу корупцията и "ин хаус" поръчките: Кабинетът внесе важни законопроекти по Плана за възстановяване

Нова комисия трябва да разследва корупцията по висшите етажи

26.10.2022 | 13:51 Редактор: Искра Ангелова

Служебният кабинет внесе част от законопроектите, от които зависи получаването на транша по Плана за възстановяване. Това са алтернативен закон за Антикорупционната комисия и край на превъзлагането при "ин хаус" поръчките.

Нова комисия, която да разследва корупцията по висшите етажи, предлага проект на Закона за противодействие на корупцията. В конституирането ще участват народни представители, президентът и върховните съдилища, а председателите на новия орган ще са на ротационен принцип, ако проектът бъде приет от Народното събрание.

"Независимият разследващ орган за противодействие на корупцията е силната имунна системата на държавата срещу порочните практики, които допускат облагодетелстването на малцина за сметка на цялото общество", каза служебният премиер Гълъб Донев.

"С този законопроект създаваме разследващ орган, който концентрирано да се занимава с корупцията по висшите етажи на властта, предвиждаме гаранции така, че този орган да не бъде употребяван нито като бухалка, нито като чадър", коментира служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Заради Плана за възстановяване и устойчивост Министерският съвет предлага и промени в Закона за обществените поръчки. През последните години темата стана актуална след установените корупционни практики при инфраструктурните обекти с директно възлагане и последващо превъзлагане на фирми подизпълнители. 

"Ин хаус" поръчките се превърнаха в емблема за източване на държавни средства", изтъкна премиерът Донев.

"Вече няма да може търговско дружество, което прилага "ин хаус" процедури, да превъзложи на фирми, които не могат да се явят и да спечелят обществена поръчка по реда, който следва това да се случи прозрачно и публично", заяви служебният министър на финансите Росица Велкова.

Скандалите с "ин хаус" поръчките тръгваха от регионалното министерство, но днес регионалният министър попадна в статистиката на служебния премиер за най-желан за изслушване от новите депутати, които за първите си два дни работа са отправили 70 въпроса към служебната власт.

А Министерският съвет гласува допълнителни 20 млн. лв., които ще бъдат дадени на социалното министерство, което ще трябва да ги разпредели в  еднократна помощ за отопление за хората, подали заявление, но не са били класирани. Очаква се около 50 хиляди души да бъдат подпомогнати.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR