Консултациите за кабинет ще преминат в бавно темпо, това напрегна "Възраждане"

Повечето партии видяха хоризонт за кабинет в рамките на това НС

25.10.2022 | 17:40 Редактор: Тодор Петров

Започват консултациите на "Дондуков" 2 за бъдещото управление на държавата. Румен Радев обаче обясни, че няма да бърза с връчването на първия мандат, а част от партиите одобряват решението.

Първи на консултации при президента ще отидат от ГЕРБ-СДС. Именно на тях ще бъде даден и първият шанс да сформират правителство. За разлика от предишния парламент, този път Радев ще приложи различна стратегия. 

"Няма да бързам. Консултациите ще ги провеждаме изчерпателно", отбеляза президентът. 

За да могат през това време депутатите да гласуват важни закони и бюджета. Повечето партии в парламента видяха хоризонт за кабинет в рамките на това Народно събрание. 

"На този парламент трябва да се даде шанс. В противен случай опцията бързи избори би възпроизвела сегашната ситуация и ние бихме били поставени пред същите задачи, пред които сме поставени и в момента", заяви Томислав Дончев от ГЕРБ.

"Ще използваме това време максимално, за да търсим съгласие по социална програма в Бюджет 2023", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

От "Продължаваме промяната" не бяха въодушевени, но и не критикуваха решението на президента да забави процедурата. 

"Право е на президента да прецени как трябва да бъдат раздадени мандатите и колко време ще отнемат различните консултации. Парламентът вече заработва на много бързи обороти, така че те могат да се случват и преди излъчването на редовно правителство", коментира Андрей Гюров. 

"Възраждане" пък твърдо заявиха, че президентът не дава шанс на парламента, а умишлено бави процедурата, за да може изборите да са след празниците. Попитан дали вижда шанс 48-ото Народното събрание да излъчи кабинет, президентът заяви, че отговор може да даде едва след като мине първият кръг от консултации.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК