Пеканов: За 2 месеца служебният кабинет осигури над 14 млрд. лв. евросредства 

България ще разполага с повече от 16 милиарда лева по линия на европейските фондове

21.10.2022 | 14:57 Редактор: Тодор Петров
Пеканов: За 2 месеца служебният кабинет осигури над 14 млрд. лв. евросредства 

В рамките на два месеца от мандата на служебния кабинет бяха осигурени европейски средства в размер на над 14 милиарда лева по 7 официално одобрени програми. Този ресурс ще се влее в българската икономика в идните 6 години през новия програмен период и ще помогне за увеличаване на благосъстоянието на страната ни. 

Това заяви заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов на брифинг в Министерския съвет. С националното съфинансиране от над 2,7 милиарда лева до 2027 г. България ще разполага с повече от 16 милиарда лева по линия на европейските фондове.

Пеканов бе категоричен, че този ресурс е изключително важен, тъй като от една страна ще спомага българската икономика да наваксва и да се сближава все по-ясно с европейската, като например подпомага внедряването на иновации в малките и средните предприятия, както и изграждането на ключова инфраструктура. 

"В същото време ще адресира важни пред България проблеми като превенцията и управлението на редица рискове - наводнения, свлачища, пожари", посочи Атанас Пеканов.

Значителни европейски средства са определени за развитие на човешкия капитал. "Тук е най-големият ни потенциал и трябва да инвестираме повече в него – в осигуряването на работа, на образование, на защита за най-уязвимите, за най-нуждаещите се, за децата, за отдалечените региони", акцентира вицепремиерът. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК