Стокообменът със САЩ с ръст от 20% за година, достигнал е $1,3 млрд.

Целта на България да стане регионален хъб от гледна точка на потока на  дигитална информация, заяви министър Пулев

13.10.2022 | 20:11 Редактор: Елеонора Танева
Стокообменът със САЩ с ръст от 20% за година, достигнал е $1,3 млрд.

Стокообменът между България и САЩ за 2021 г. е 1,3 млрд. долара, което е увеличение с 20% спрямо 2020 г. 

"Положителният тренд продължава и износът за първите  7 месеца на 2022 г. се е увеличил с над 16%. Можем да правим повече и ще направим повече, като работим в няколко направления", коментира министърът на иновациите и растежа Александър Пулев при откриването  Конференция  за представяне на възможностите за български компании да започнат и разширяват своя бизнес в САЩ. 

По думите му първото направление е насърчаване на инвестициите, второто е управление на европейските средства по линия на структурните фондове, а третото е поддържане на стратегическия диалог.

"Имаме продуктивен диалог с американски партньори с фокус киберсигурност. Има активна подписана декларация на ниво държави, там сме се обединили около една обща ключова позиция  във връзка с 5G сигурността", каза Пулев. Той добави, че съвместно с Министерството на транспорта и вицепремиера Христо Алексиев активно се разговаря по линия на "Три морета" с американски контрактори, за това как да се подобри качеството на дигиталната инфраструктура, с фокус върху киберсигурност. 

За последните 7 години по линия на инвестициите са  сертифицирани 22 проекта с американско участие на обща стойност близо 4 млрд. лв., които са разкрили повече от 3500 нови работни места. 

"Работим приоритетно върху четири нови инвестиционни проекта от САЩ, с фокус върху IT и аутомотив сектора. Те  могат да създадат над 1000 нови работни места", подчерта министър Пулев. 

Той подчерта, че целта на е  България да стане регионален хъб от гледна точка на потока на  дигитална информация, като страната ни е ключова за преноса ѝ от Азия.

Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК