Линейки повече няма да кръжат между болници в търсене на свободно легло

Екипът ще получава информация в реално време за най-близкото лечебно заведение

13.10.2022 | 17:55 Редактор: Елеонора Танева

Идва краят на дългото обикаляне с линейки по болниците до намирането на свободно място за прием на пациент. Това обещаха властите при обявяването на системата за връзка между Спешната помощ и лечебните заведения, която трябва да заработи още от другата седмица. 

Системата е разработвана през последните два месеца и ще гарантира възможността за най-бързо придвижване на пациента до съответната болница.

"Ще достави възможност болниците да разполагат с електронен формат на заетостта. Постоянно, по всяко време да следят помежду си свободните легла и заетостта на отделните клиники, като същата възможност ще имат и от Спешната помощ. Целта е след като заработи да не се стига до откази от хоспитализация", заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев.

"Целта на системата е да предотврати загубата на ценни минути и ценни секунди, с цел опазване на здравето и живота на всички пациенти и нуждаещи се. Всяка линейка е снабдена с таблет, а от болничните заведения ще актуализират постоянно информацията за свободните легла", уточни министърът на електронното управление Георги Тодоров.

"Съобразно травмата или медицинското състояние на пациента, екипът в линейката избира в кое медицинско заведение да го откара, съответно то ще получи информация, че пътува натам", допълни изпълнителният директор на "Информационно обслужване" АД - Ивайло Филипов.

При неспазване на навременно актуализиране на данните ще има санкции.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК