Как лекари от ВМА спасиха живота на легендарния Джони Велинов и в какво се превръща болницата?

В момента 901 българи очакват своята трансплантация

12.10.2022 | 19:17 Редактор: Ваня Кузманова

Военномедицинската академия ще се превърне в Център за бъбречни трансплантации, заяви директорът на лечебното заведение проф. д-р Венцислав Мутафчийски. За последната година в болницата са извършени само 5 трансплантации. В Европейския ден на донорството бяха поставени още 5 имена в "Дървото на живота" в памет на донорите, дарили нов живот през 2022 година.

Вече 15 години Георги Велинов, по известен във футболните среди като Джони Велинов, празнува два рождени дни. Първият на 10 май и втори - на 5 май, когато му е направена чернодробна трансплантация. В края на 2006 година 68-годишният мъж разбира ,че операцията е единственият му шанс за живот след развитата цироза на черния дроб.

Негов донор става мъж от Варна, чиято съпруга дарява органите му.  "Намери се донор съвместим с моите органи, след 6 месеца в очакване на операцията. Благодаря на жената от Варна, хиляди, безкрайни благодарности", каза Георги Велинов. 

Проф. Никола Владов и проф. Крум Кацаров от ВМА правят операцията.

"Аз попаднах на най-доброто, което съществува в света, проф. Владов, проф. Кацаров и техните екипи. Бързо се възстанових и сега вече дори не усещам, че съм с трансплантация", допълни Велинов. 

В повече от 10 донорски ситуации основна роля има и екипа на самолет "Спартан" от 16 авиобаза Враждебна, който транспортира органите до реципиента. 

"Чувствам се изключително добре, че участвам в това нещо, защото повечето задачи не са свързани със спасяването на човешки живот. Стараем се да транспортираме лекарите, да си свършат работата и после да ги върнем", каза капитан Георги Пъшев от авиобаза "Враждебна".

А на днешния 12 октомври се навършват 42 години откакто легендарният вратар на ЦСКА Джони Велинов стъпва на стадион "Българска армия". 

В момента 901 българи очакват своята трансплантация. 

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
срам ме е, че съм ле
преди 1 година
тази военноподобна академия се превръща в център за регенериране на богаташи с алкохолна цироза, които плащат луди пари на "светилото" Владов. Преди години същият беше зашил безобразно една онкоболна жена с чернодробни метастази, която впоследствие се мъчеше от болки. Сигнализирай за неуместен коментар