Кога да си поставим противогрипна ваксина и как ще се справим с грипа и Ковид-19?

Общо 350 000 дози ваксини срещу грип са доставени у нас

12.10.2022 | 19:00 Редактор: Ваня Кузманова

Здравните власти очакват първите случаи на грип у нас още през ноември, а засилване на броя им през декември и пик на вълната към края на януари. Има данни за по-интензивна грипна епидемия в Австралия, затова може да се очаква такава и у нас. 

"Това, което се случи, особено в Австралия, е най-тежката грипна епидемия за последните 5 години, което е обяснимо, тъй като вече близо 3 години хората не са се срещали с различните грипни щамове", заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

Общо 350 000 дози ваксини срещу грип са доставени у нас, като 190 хил. са безплатни по програмата за възрастните хора. 

"Има желание от пациентите, основно говорим за пациенти, включени по програмата над 65 години. Евентуално, ако не стигнат ваксините, ще помолим за допълнителни количества", посочи зам.-председател на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Сезонният грип и коронавирусът трудно могат да бъдат различени, затова експертите съветват при първи симптоми да има посещение при лекар. 

"Паралелна циркулация и на грип, и на Ковид не е добра. Към момента все още няма изолиран грип, не само при нас, и в Европа е така", каза доц. Кунчев.

Най-подходящият момент за ваксинация срещу грип е сега до края на годината. Засега не е необходимо затягане на Ковид мерките у нас, тъй като няма натиск върху болничната система. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК