Служители от Агенцията по кадастър протестираха заради ниски заплати

Средната работна заплата е малко над 1300 лв.

12.10.2022 | 17:45 Редактор: Ваня Кузманова

Протест на работници и служители от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. В знак на недоволство днес в цялата страна те спряха работа за 1 час, а исканията им - увеличение на заплатите с поне 20%. 

Средната работна заплата на служител в Агенцията по кадастър е малко над 1300 лв. Инж. Диана Начева работи в институцията повече от 20 години и казва, че възнаграждението ѝ не е увеличавано повече от 2 години. 

"Искаме минимум основната заплата да се увеличи с 20%. Ако не ни се изпълнят исканията, продължаваме ефективни стачни действия, което значи да спрем работа по контрол, приемане и поддръжка на кадастралните карти", заплаши началникът на Агенция "Кадастър" - Враца инж. Начева. 

Това означава, че ще спрат и всички сделки, но служителите са готови и на по-крайни действия. Оплакват се и от липса на персонал. 

"С максимална информация се стараем да ги улесняваме и да сме им полезни", каза гл. специалист Административно обслужване Красимира Драмкинска. 

Вече над 50% от гражданите предпочитат електронните услуги в реално време на Кадастралната служба, което пък влияе на натовареността на осемте служители, отговарящи за цяла врачанска област.

"Щатните ни бройки са девет, но имаме един напуснал човек - инженер, геодезист, с висока квалификация, но ниското заплащане и напрежение идват на хората в повече", заяви инж. Начева. 

Работещите в Кадастъра се заканиха, че ако исканията им не бъдат чути, те са в готовност за целодневни протести, а други са готови да напуснат институцията.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК