Българите най-често "се хващат" на фалшиви новини сред гражданите в ЕС

Образованието е съществен компонент в противодействието на опитите за манимупалия

12.10.2022 | 08:45 Редактор: Елеонора Танева
Българите най-често

България e последна сред страните членки на ЕС в класацията на Индекса на медийната грамотност за 2022 г. Страната ни е на 33-о място в проучването, изготвено от Институт "Отворено общество – София" в рамките на Инициативата за европейски политики.

То оценява потенциала за устойчивост срещу фалшиви новини в 41 европейски страни, като използва показатели за медийна свобода, качество на образованието и доверие сред хората. 

Финландия, Норвегия, Дания и Естония са държавите, които имат най-висок потенциал да устоят на негативното въздействие на фалшивите новини и дезинформацията.

В дъното на класацията Грузия заема последното 41-о място, предшествана от Северна Македония, Косово, Босна и Херцеговина и Албания, уточнява "24 часа".

Образованието е съществен компонент в противодействието на фалшивите новини.  Счита се, че по-образованите хора са по-информирани, по-критично мислещи и е по-малко вероятно да попаднат в капана на измислени новини.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
Kolio
преди 1 година
Изследването е изготвено от Отворено общество на Сорос... за тяхните фалшиви новини и сайтове какво да кажем? Самото изследване е фалшива новина Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Жададык
преди 1 година
1
1 rate up comment rate down comment 0
Бачо
преди 1 година
У нас цензурата е безпрецедентна! Външните новини са само фалшиви! Сигнализирай за неуместен коментар