Над 80% от близките на пациенти в мозъчна смърт даряват органите им. Защо не се стига до операции?

До края на годината у нас отваря нов център за трансплантации, такива очакват 901 българи

11.10.2022 | 20:53 Редактор: Петя Кръстева
Над 80% от близките на пациенти в мозъчна смърт даряват органите им. Защо не се стига до операции?

Под 20% от близките на пациенти, изпаднали в мозъчна смърт, отказват да дарят органите им. Останалите дават съгласие, но поради медицински причини част от донорите не стигат до реализация. Това показва статистика на изпълнителната агенция "Медицински надзор". Тя беше представена на събитие в Розовата градина на София, където бяха засадени 11 рози в знак на признателност към донорите и техните близки. Именно толкова са дарителите на органи през 2022 г.

Заместник-изпълнителният директор на агенцията д-р Димитър Илиев разказа, че до края на годината у нас ще заработи нов център за трансплантации, който ще бъде във Варна и ще поема донорски ситуации от Източна България. 

Като проблем д-р Илиев отбеляза липсата на опит сред медицинските екипи в малките населени места за разпознаване на донорски ситуации.

"Проблем са също мотивацията на лекарите и нагласите на хората към даряването на органи", обясни Наталия Маева, белодробно трансплантирана преди 6 години. 

Към 5 октомври трансплантация на орган очакват 901 български граждани. 802-ма са нуждаещите се от трансплантация на бъбрек, 33-ма очакват сърдечна трансплантация, 37 пациенти се нуждаят от трансплантация на черен дроб, а 18 наши сънародници очакват своята белодробна трансплантация.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК