Донев: Продължаваме програмата за компенсация на небитовите потребители на газ

"За два месеца постигнахме пълна диверсификация", заяви служебният премиер

06.10.2022 | 16:13 Редактор: Петя Кръстева
Донев: Продължаваме програмата за компенсация на небитовите потребители на газ

"Служебното правителство продължава да работи за сигурността в доставките на енергия на достъпни цени за бизнеса и гражданите. Само за два месеца успяхме да постигнем пълна диверсификация на източниците и на маршрутите на природен газ след старта на интерконектора Гърция-България", заяви министър-председателят Гълъб Донев на среща с представители на работодателските организации. В срещата участваха вицепремиерите Христо Алексиев и Атанас Пеканов и министрите Росица Велкова, Никола Стоянов и Александър Пулев, съобщиха от Министерски съвет.

Премиерът изрази надежда, че по-ниската цена на природния газ за месец октомври и намалени цените на горивата ще окажат влияние върху инфлационните процеси в страната.

"Продължаваме програмата за компенсация на небитовите потребители, работим и по механизъм, който да гарантира на гражданите енергийна сигурност през следващите месеци", подчерта министър-председателят.

Донев изтъкна пред работодателите, че България, Европа и светът се намират в безпрецедентна криза в следствие на войната в Украйна, която е причина за високите цени на енергоносителите и първите признаци на глобална рецесия.

"В този контекст е важно да имаме адекватни планове за стабилност и развитие на икономиката ни, да търсим алтернативни източници на доставки и за излизане на допълнителни пазари, извън традиционните", подчерта той.

Премиерът добави, че кабинетът работи и по процеса по присъединяването на страната ни към еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Приоритет за служебното правителство е подготовката на законопроектите, свързани с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. 

Представителите на работодателските организации отбелязаха добрата комуникация със служебния кабинет. В хода на срещата те приветстваха решението на правителството за удължаване на програмата за компенсации на бизнеса заради високите цени на електроенергията до края на годината. Те подчертаха, че е изключително важно действието на тази мярка да бъде продължено и през следващата година.

Премиерът Донев отбеляза, че в работодателските организации правителството вижда реален коректив на своите действия и подчерта, че ще продължи открития диалог с тях.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Naska22
преди 1 месец
Най-вайно е да се разработи механизъм, който да гарантира на гражданите енергийна сигурност през следващите месеци. Дано очакваните цени за ноември бъдат факт, надявам се всичко да се нормализира и следващия парламент също да работи толкова настойчиво за справянето с енергийната криза. Сигнализирай за неуместен коментар