Във Видин населението е най-застаряващо, в Бургас и Сливен има най-много деца

73-годишната баба Фиданка от Монтана разбира младите, които бягат в чужбина

03.10.2022 | 19:43 Редактор: Елеонора Танева

С близо 845 хил. души се е стопило населението на България за последните 10 години. Това показват данните от последното преброяване. Към септември миналата година, когато приключи преброяването, населението на страната е 6 519 789 души. 

А за последните 37 години българите сме с  2,500 млн. по-малко.

За последните 10 години намалява и населението в трудоспособна възраст - с близо 17 на сто, и в момента то е около 60%. Спад и в населението по области – най-много - във Видин, Смолян и Добрич.

За 73-годишната Фиданка резултатите от преброяването не са изненада, защото няма какво да задържи младите хора във Видин. До скоро самата тя е работила и живяла в чужбина. 

"Не е добро тук, в Италия седиш и ти плащат хората, тук всичко стана скъпо, просто е невъзможно. Хората бягат, защото си търсят хляба, където има повече пари. Имат студенти, как да ги поддържат като няма работа вече в България, всичко се закри", коментира баба Фиданка от Кошава.

Тя няма надежда, че след изборите новите управляващи ще направят така че повече млади хора да остават в областта. А те са дефицит и в Монтана. 

На другия полюс на класацията е Бургас. Един от градовете с най-много деца до 14 години. Радиожурналистът Петя Янакиева казва, че познава много семейства от вътрешността на страната, които през последните години са избрали именно морския град, за да отглеждат своите деца.

"Бургас е градът, който в последната една година построи три нови детски градини. Тук никога  е нямало проблем детето ти да бъде прието в детско учебно заведение, нещо, което го вижда в София. Тук няма треперещи родители. Минали сме през общинската млечна кухня, която е с много добро качество и отлични цени", коментира Янакиева.

24-годишният бургазлия Цветан Смърдански е мениджър в софтуерна компания. 10 години е живял във Варна, но е предпочел да се върне в родния си град, който през последните две години привлича много IT компании.

"Аз се върнах в Бургас преди повече от 4 години с жена ми и дъщеря ми, която тогава беше на 10 месеца. Решихме да намерим място, където да живеем, което да не е пренаселено. В същото време да дава благоприятни възможности за професионално развитие и също така един спокоен живот", мотивира решението си Цветан.

Освен в Бургас, висок дял на деца до 14 години има в Сливен и Ямбол. Данните за застаряването на населението остават тревожни. Към септември 2021 г. хората над 65 години са близо една четвърт от населението на страната. 

Делът на най-възрастното население е най-висок във Видин и Габрово, всеки трети жител на 65 и повече години.

С население над 100 хил. души са само 6 града в страната - София Пловдив, Варна Бургас, Русе и Стара Загора. Най-малкият град продължава да е Мелник с 161 жители. Задълбочава се и тенденцията за обезлюдяване на населени места - като вече има близо 200 села, където не живее нито един човек.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК