Фон дер Лайен: Започва нова ера за България, интерконекторът означава освобождаване от руския газ

По думите ѝ ЕС подкрепя този проект от самото начало и политически, и финансово

01.10.2022 | 11:52 Редактор: Петя Кръстева
Фон дер Лайен: Започва нова ера за България, интерконекторът означава освобождаване от руския газ

В присъствието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и петима регионални лидери в София беше дадено официално начало на българо-гръцката газова връзка, по която страната ни вече получава азерски природен газ.

"Проектът за интерконектор между България и Гърция стои на масата от над 10 години. Още 2009 година беше започнат, в момент, в който България беше много тежко засегната от решението на "Газпром" да прекрати потока на газ през Украйна. Отне много решителност, за да се постигне целта. Наистина е необходимо да има много желание, страст и воля за такъв проект. Бих искала да изкажа искрената си благодарност към вас - екипа на интерконектора и също да благодаря на българското и гръцкото правителства и различните ръководства за това, че подпомогнаха това да стане", коментира тя, цитирана от БНР. 

По думите ѝ ЕС подкрепя този проект от самото начало и политически, и финансово с близо 250 милиона евро. 

"Бих казала, че днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. България обикновено получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война срещу Украйна, енергийна война срещу Европа. Този газопровод променя ситуацията и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руски газ", обобщи тя. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК